Rättvisa smartphones har äntligen nått mobilindustrin. Ett miljövänligare och hållbarare alternativ

In: Fairphone Datum: tisdag, januari 19, 2016 Kommentarer: 0 Visningar: 3067

Rättvisa smartphones-inte en dag för tidigt.

Rättvisemärkat bananer, apelsiner, ris, kaffe, choklad...och nu äntligen smartphones. Holländska företaget Fairphone släppte sin första modell 2013 med ett helt nytt koncept som spräckte standarden inom mobilindustrin. Som våra vänner på rättvis elektronik så väl uttrycker det så är "Fairphone det enda mobilföretaget på marknaden som på ett transparent och seriöst sätt motverkar handel med konfliktmineraler, dåliga arbetsvillkor i fabriker och miljöförstöring".

Det som utmärker Fairphone är främst 5 faktorer:

1. Transparens och öppenhet. Kunder kan enkelt ta del av kostnader, produktionskedjan och tillverkningsprocessen.

2. Mineralerna, tenn, tantal, tungsten och guld, är essentiella för tillverkning av mobiltelefoner, men dessa resurser tas i princip uteslutande fram i krigshärjade länder, där arbetarna utnyttjas maximalt. Fairphone har en rad samarbeten för att minimera användandet av konfliktmineraler i deras telefoner.

3.Tillverkningen sker i kinesisk fabriker som har schyssta villkor för de anställda. En del av vinsten för varje telefon går till en fond som ska förbättra villkor och löner för de fabriksanställda, en annan del av vinsten går till ett återvinningsprogram för e-avfall i Ghana. 75 000 mobiler har samlats och skickats till Ghana där de har tagits isär och återvunnits i så stor omfattning som möjligt. Långsiktigt är planen att ha lokala fabriker där telefonernas komponenter kan återvinnas istället för att slängas i miljön där det gör skada.

4. En produkt som är tillverkad med målet att hålla och faktiskt ha en lång livsläng. Det är väl sunt förnuft tänker du kanske men inte i elektronikvärlden. För er som inte är bekanta med termen "planned obsolesence" (planerat åldrande på svenska) så syftar det på en medveten process inom industrin att avsiktligen förkorta en varas livslängd för att hålla uppe konsumtionen. Inom mobilindustrin så tillverkas mobiler med en förkortad livslängd av ca 3 år.

5. Utbytbara delar. Telefonen består av sju moduler som alla med lätthet kan plockas isär och bytas ut. Till modulerna hör bland andra batteriet, displayen och kameran. Det finns ingen motsvarighet på mobilmarknaden idag, exemplvis så kan man inte själv ta ut ett iPhone batteri när det krånglar utan man står med två val. Antingen betala dyra pengar för reparation eller köpa nytt. Onödig slöseri tycker vi.  Videon här nedan visar hur enkelt man kan plocka isär telefonen.

Priset för Fairphone 2 är ca 5000 kronor, mobilen är utrustad med en 5 tums full HD-skärm, Android 5.1, Snapdragon 801, 2 GB RAM, 32 GB internt lagringsutrymme, plats för minneskort och dubbla sim-kortsplatser. Finns att beställa på ETC.

Vi på kontoret ger Fairphone en stor high five och ser fram emot den dagen när schysstare mobiler är standarden!

Kommentarer

Lämna en kommentar